Fotocredit: Lars Verket

MDG er mot ny firefeltsvei til Stavanger. Dette er hvorfor.

30. november 2020

MDG har lenge jobbet mot byggingen av ny firefeltsvei til Stavanger. Førstekandidaten vår Oda Pettersen forklarer hvorfor gjennom følgende tre argumenter: 

 

Ødeleggelse av natur. 

Vi står midt i en naturkrise – da er det katastrofe at regjeringa legger opp til tidenes nedbygging av natur. For oss handler ikke dette om naturens egenverdi – det handler om livsgrunnlaget. Naturen sørger for at vi har vann å drikke, oksygen å puste og mat å spise. Den gir oss medisiner, materialer og fine opplevelser. Det vet jo alle som har gått på tur i Vågsbygdskauen, eller som er opptatt av å bevare Baneheia. Å bygge ned naturen til fordel for fortidens transportsystem, det er grå Høyre-politikk på sitt verste. Det er utdatert og det er gammeldags. 

 

Økte klimagassutslipp. 

Forskning viser at det å bygge mer vei, som korter ned reisetiden og som gjør det lettere å kjøre bil, ja det fører til at flere kjører bil og at klimagassutslippene fra trafikken derfor øker. Når Høyresiden argumenterer for at fremtidens trafikk uansett vil være elektrisk glemmer de å ta hensyn til at kun 9% av bilene i regionen vår i dag er elektriske. Utslippene vil derfor øke. Klimakrisa har ikke tid til at vi øker utslippene – nå må vi bygge infrastruktur som gjør det motsatte. 

 

La oss bruke pengene bedre!

Nye E39 koster 340 milliarder kroner. Disse pengene kunne vært brukt på sammenkobling av sørlands- og vestfoldbanen for å redusere reisetiden med tog fra Stavanger til Oslo med 1,5 time, gjennomført massive investeringer i kollektivtrafikken i landet, bygd tusenvis av kilometer med ny sykkel- og gangvei, og satt i gang det grønne skiftet på ordentlig. I våre øyne er det gammeldags å bruke pengene på fortidens transportsystem – la oss heller bruke penger på framtidens reisemåter!

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med Oda på 97639463 eller oda.pettersen@mdg.no. Hun vil gjerne ha dine innspill 🙂 

VIL DU BIDRA I KAMPEN MOT NY EUROPAVEI? REGISTRER DEG HER.